ENERGETIKAI TANÚSÍTVÁNY - Székesfehérvár
ENERGETIKAI TANÚSÍTVÁNY ÁRAK A TANÚSÍTÁSRÓL HASZNOS ENERGETIKAI KÉRDÉSEK KAPCSOLAT

Előírások az energetikai tanúsításhoz

Mi a szerepe a tanúsítványnak szerződéskötéskor?

Az adásvételi szerződésnek tartalmaznia kell:

A jogszabály ami ezt előírja:"176/2008. (VI. 30.) Korm. Rendelet az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról"

Energetikai javaslati rész a tanúsítványban

Minden tanúsítványnak tartalmaznia kell egy javaslati részt, amely a határoló szerkezetek és épületgépészeti rendszerek korszerűsítésének lehetőségeit sorolja fel.

A tanúsítvány tartalmazhat további információkat megújuló energiaforrások bevonásáról. Miután az energetikai kalkulációt elvégeztük, egyszerűen tudunk költséghatékonysági számítást is adni az egyes fejlesztési alternatívákhoz, ezt csak jeleznie kell megrendeléskor. Viszonylagos pontossággal meg tudjuk mondani, hogy egy adott fejlesztés hány forintnyi éves megtakarítást jelent a rezsidíjakban. Ez hasznos lehet például kazáncserénél, nyílászáró cserénél, vagy a homlokzati hőszigetelés vastagságának kiválasztásánál.

Meddig hatályos a tanúsítvány?

10 évig hatályos, feltéve hogy

A fenti esetekben a minőségi osztályba sorolást újra el kell végeztetni, természetesen csak akkor, ha a tanúsítványra újra szükség van. A tanúsító 10 évig köteles megőrizni a dokumentum egy példányát. Az EU 2021-től csak a közel nulla energiafogyasztású épületek építését kívánja lehetővé tenni, de a magyar követelmények közé ezt a célt még nem integrálták, így várható a szabályozási környezet változása még ez előtt az időpont előtt. Ha ez megtörténik, akkor a tanúsítványok érvénytelenné válhatnak.

Mit kell megvizsgálnunk a helyszíni szemlekor?

Fel kell mérnünk az építmény energetikailag releváns szerkezeteit és az alaprajzot. Megnézzük a falazatok, födémek anyagát és vastagságát, a gépészeti (fűtési-, hűtési-, melegvíz-készítési) rendszereket. Társasházi lakásoknál ez kb. 45 percet vesz igénybe.

Hogyan készül az energetikai tanúsítvány?

Az építészeti tervek vagy a felmért adatok alapján készül el a számítás a 7/2006 TNM rendelet algoritmusa szerint. A számítások meglehetősen bonyolultak, de alapvetően az határozza meg a végeredményt, hogy milyen a lehűlő felületek kiterjedése, hőszigetelése, és az épületgépészeti rendszerek hatásfoka.

Ki készíthet tanúsítványt?

Megfelelő szakirányú mérnök végzettséggel és szakmai tapasztalattal rendelkező magánszemély, aki épületenergetikai tanúsítói jogosultsági vizsgát tett. Az energetikai tanúsítók névjegyzékbe vételezik magukat, ami történhet a Magyar Építész Kamaránál, vagy a Magyar Mérnöki Kamaránál. Csak a névjegyzékbe felvett mérnökök végezhetnek tanúsítói tevékenységet. További információkat a jogosultság feltételeiről a 266/2013. (VII. 11.) Korm. rendeletben talál.

E-tanúsítás és hitelesítés

Az energetikai tanúsítvány akkor hiteles, ha a tanúsító feltöltötte azt az Országos Építésügyi Nyilvántartás rendszerébe. Ez a gyakorlatban úgy történik, hogy az elkészült energetikai kalkulációt beküldjük az e-epites.hu adatbázisába, ahol egy egyedi azonosító szám rendelődik a tanúsítványhoz (ez a HET szám). Ezt a számot kell szerepeltetni az adásvételi szerződésben, hogy később is azonosítható legyen a szakvélemény. Az e-tanúsítás országos adatbázisában az összes hiteles energetikai tanúsítvány regisztrálva van, így a HET szám alapján bármikor és bárki által lekérdezhetőek.

szabalyozas árak információ kapcsolat
© 2013-2023 Minden jog fenntartva - www.tanusitvany-szekesfehervar.hu